De zes bouwstenen van de Gordonmethode

Deze methode voor effectieve communicatie is rond 1950 ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. Thomas Gordon en nog steeds heel actueel. De vaardigheden uit de Gordonmethode worden in Nederland en Vlaanderen gedoceerd door trainers die gecertificeerd zijn door de Stichting NET. Hieronder worden de zes bouwstenen van de Gordonmethode voor je op een rijtje gezet.

Het gedragsraam

Het gedragsraam

Dit is een conceptueel raam waardoor we het gedrag van anderen observeren. Je kunt dit kader gebruiken om vast te stellen van wie het probleem is en daarna te bepalen welke vaardigheid uit de Gordonmethode van toepassing is.

Actief Luisteren

Actief Luisteren

De vaardigheid om zowel de inhoud als de gevoelens van een ander terug te koppelen. Hiermee toets je jouw begrip van de boodschap van de ander waardoor deze zich echt gehoord en begrepen voelt. Waarbij je zogenaamde communicatieblokkades zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Ik-boodschappen

ik-boodschappen

Dit zijn congruente boodschappen waarmee je iets over jezelf zegt tegen een ander. Er zijn vijf verschillende types ik-boodschappen; van verklarend en vriendelijk tot confronterend. 

Overschakelen

Overschakelen

Tijdelijk overschakelen van het geven van ik-boodschappen naar actief luisteren. Hiermee schakel je in emotioneel heftige situaties steeds tussen jezelf en de ander. Als de ander zich gehoord en geaccepteerd voelt, is de kans veel groter dat jouw ik-boodschap gehoord en geaccepteerd wordt. 

Methode III conflictoplossing

methode III conflictoplossing

In deze geenverliesmethode voor het oplossen van conflicten wordt aan de behoeften van beide partijen tegemoet gekomen. Met behulp van ik-boodschappen en actief luisteren krijgt dit concept praktische handvatten.

Waardenthermometer

waardenthermometer

Principes, overtuigingen, idealen, opvattingen zijn allemaal persoonlijke waarden. Botsingen tussen jouw waarden en die van een ander vormen een speciaal soort conflict waaraan geen tastbaar gevolg voor één van de partijen kan worden verbonden. De waardenthermometer biedt opties om met deze conflicten om te gaan.

Deze informatie is gebaseerd op de LET Infographic van Gordon Training International en de samenvatting van de Gordon®methode door de Stichting NET

Nieuwsgierig naar de Gordonmethode? Misschien vind je deze blogs over de vaardigheden uit de Gordonmethode interessant:

Liever meteen aan de slag? Bekijk dan mijn trainingsaanbod of neem contact op om te bespreken welke mogelijkheden het beste bij jou passen.

Infographic downloaden

Deze informatie is ook beschikbaar als infgraphic, om uit te printen of op een andere manier bij je in de buurt te houden.

Gordonmethode in zes bouwstenen